Door Suzan van Putten

Hooikoorts, histamine en darmgezondheid: wat heeft het met elkaar te maken?

In deel 1 kon je al lezen wat homeopathie voor je hooikoortsklachten kan betekenen. In deel 2 gaan we in op wat de relatie is tussen hooikoorts, histamine en je darmgezondheid en hoe ook laboratoriumonderzoeken je duidelijkheid kunnen geven om je hooikoortsklachten aan te pakken.

Histamine
Als je lichaam denkt dat er een indringer binnenkomt, komt er histamine vrij. Hierdoor krijg je de daarbij horende reacties als loopneus, tranende ogen, benauwdheid. Je lever werkt hard om alle afvalstoffen weg te werken en er is een constant ontstekingsproces gaande.
Je immuunsysteem staat daarbij voortdurend aan en dat kost veel energie.

Wat heeft je darmgezondheid daarmee te maken?

Als je last hebt van hooikoorts is het goed om naar je darmgezondheid te kijken. Niet iedereen die hooikoortsklachten heeft, heeft ook een histamine-reactie in de darmen. En niet iedereen die een histamine reactie in de darmen heeft, heeft hooikoortsklachten. Het komt wel veel voor: een histamine reactie in de darmen en dat kan dan ook oorzaak voor hooikoortsklachten zijn. Een histamine reactie in de darmen kan verder een heel scala aan klachten geven. Denk aan buikpijn, opgeblazen gevoel, dunne ontlasting of diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten en nog veel meer.

Het hoeft niet zo te zijn dat dit dus de oorzaak is van jouw klachten als je je hierin herkent, want om het makkelijk te maken kunnen deze klachten ook een andere oorzaak hebben. Denk aan een candida belasting, een overgroei van een vijandige bacterie of een infectie met een parasiet. Daarom zijn ontlastingsonderzoeken vaak zo fijn, omdat je daardoor precies weet wat er aan de hand is, zodat je een gericht plan kan maken om je gezondheid te verbeteren. Histamine is in elk geval goed meetbaar in ontlasting.

Het gaat om de balans

Histamine hoort in onze spijsvertering en beschermt tegen indringers. Als het z’n taak gedaan heeft, wordt het weer afgebroken door een enzym (DAO) en zo blijft het in balans. Soms gaat deze balans niet goed en dan blijft er te veel histamine in de darmen achter en kan je er klachten van krijgen.
Dat teveel kan dan komen doordat de afbraak niet goed gaat, of doordat je een reactie op bijvoorbeeld voeding hebt. Er is een hele lijst histaminerijke voedingsmiddelen of die als reactie histamine vrijmaken in het lichaam. Dit is helaas niet alleen ongezonde voeding, maar ook avocado, sinaasappels, gefermenteerde producten en vis horen daar bijvoorbeeld bij. Je reageert vaak niet op alles dat histaminerijk is of histamine vrijzet, dus dat is puzzelen om te weten waar jij op reageert en na welke hoeveelheid. Je kan zeker kijken naar de lijsten die rondgaan rondom histaminerijke voeding, maar het allerbelangrijkste is dat je je eigen lijst maakt door te ontdekken waar jij op reageert. Je weet het zelf uiteindelijk het beste.

Wil je weten of jouw histamine bij jou in balans is en aanvullend laboratorium onderzoek doen?
Neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak!